Wandelen in de Provence

Wandelen in de Provence Côte d’Azur

De Provence Côte d’Azur wordt doorkruist door talloze sentiers de grande randonnée of grote routepaden. Voor de enthousiaste wandelaars zijn er in de Provence tal van wandelpaden met borden aangegeven. De routebordjes zijn de laatste jaren in Frankrijk steeds beter geworden. De wandelingen voeren onder meer door de lavendelvelden van de Hameau, door de Verdon, het Luregebergte op de Mont Ventoux. Andere wandelpaden slingeren langs de kust en over de rotsen. Van de Sentier des douaniers langs de kust van de Côte d’Azur zijn er nog enkele bewaard gebleven.

De beste tijd om te wandelen

De beste tijd om te wandelen zijn de perioden Pasen-eind mei en september-oktober. De Calanques en de berggebieden van de Sainte Victoire, de Sainte Baume en de Alpilles doen heel wat wandelaars en trekkers wegdromen. Echter in de zomer is het vaak te heet of zijn diverse wandelpaden deels of geheel afgesloten wegens bosbrand gevaar. In de periode van 1 juli tot 31 augustus tijdens de zomer zijn de wandelpaden bij de Calanques dan ook vaak niet open. Afhankelijk van het weer kan die periode afwijken. Bij de offices de tourisme liggen kaarten waarop het brandrisico per gebied is in te zien. Neem tijdens het wandelen een kaart en voldoende water mee. Zonnebrand en goede schoenen zijn geen overbodige luxe.

De Fédération française de randonnée publiceert topogidsden (online te bestellen). In de verkeersbureaus, de Offices de tourisme en de Parcs naturels régionaux, zijn gratis folders van wandelingen verkrijgbaar.

De meeste paden en wandelroutes staan beschreven in de gidsen. Toch zult u bijvoorbeeld de natuur en de toppen van de Zuid-Franse Alpen beter leren kennen als u zich laat leiden door een gids of een groepsleider.

Alpes-de-Haute-Provence

Met 6.000 km aangelegde paden, waarvan 800 km GR, 700 km “”GR de pays”” (streekpaden), en meer dan 3.500 km PR te verkennen in de valleien van de Verdon en in de Provence.

Hautes-Alpes

Honderden kilometers aan aangegeven paden om van de Provence tot de gletsjers van de Barre des Escrins te wandelen.

Var

Bijna 198 km kustroutes tussen zand, rotsen en groen landschap.

Vaucluse

4.000 km gemarkeerde paden in de Ventoux en de Luberon.

Bouches-du-Rhône

De paden leiden de wandelaar langs de décors die de kunstschilders ooit inspireerden; Sainte-Victoire, les calanques, les Alpilles.

Wandelen door de lavendelvelden

Lavendel: het symbool van de Provence. Van begin juli tot begin augustus kleurt de lavendel de landschappen paars en verspreidt haar geuren over het land van Sault. Dit is het vorstendom van de échte lavendel. Deze lavendel produceert een essentiële olie die zeer gewild is bij de parfummakers. Bij de Hameau des Michouilles start de lavendelroute, een wandelcircuit van 5,5 km. De route voert door de lavendelvelden, langs beekjes in de schaduw van de treurwilgen tot aan de distilleerderij.

De botanische wandelroute op de Mont Ventoux

De Mont Ventoux, 1912 meter hoog, is dankzij zijn ongelofelijke rijkdom aan flora en fauna door de UNESCO geclassificeerd als biosfeerreservaat. De berg heeft meer dan duizend planten- en bomensoorten, van arctische tot mediterrane soorten en zelfs Afrikaanse, zoals de granaatappelboom of de atlasceder. Hetzelfde geldt voor zijn fauna. De Tengmaluil uit het noordelijke poolgebied leeft samen met de zuidelijke grasmus en de Apollovlinder. Om van al dit moois optimaal te genieten, kun je het de beste te voet de berg opgaan. Volg de vele wandelpaden van de Mont Ventoux (PR) of de routes van de GR4, GR9 en GR91. Misschien kom je op je pad wel een wild schaap tegen, een gems of een hert. Wil je echt een magisch moment meemaken dan kun je na een nachtelijke wandeling op de top van de berg de zon zien opkomen (in juli en augustus, inlichtingen bij de VVV’s van Bedoin en Malaucène).

Meer informatie: