Watersporten in de Provence

Provence watersportparadijs

Watervallen, krachtige beken, kloven en canyons, de kracht van het stromende water en de zee hebben de regio tot een paradijs voor watersporters gemaakt. Kanoën, wildwatervaren, rafting, en canyoning, alles is mogelijk. Een populair gebied is bij de Verdon met de beroemde canyon. Voor de minder avontuurlijke watersporters zijn er boottochtjes op de rivier.

Zwemmen in de Middellandse Zee

De Middellandse Zee mag dan aangenaam aanvoelen, maar is niet altijd schoon. Vanaf juni wordt de waterkwaliteit aan alle stranden van de kuststrook maandelijks gecontroleerd. De kwaliteit is onderverdeeld in categorie A (goed) tot D (slecht). Stranden met fijn zand bij La Ciotat of steiler bij Les Stes-Maries-de-la-Mer, rotsachtig bij de Calanques en keienstranden bij Marseille, Plages Borély. De hele kust biedt een variëteit aan stranden en ontspan mogelijkheden. Bezoek eens de stranden bij Ramatuelle of van Cannes.

Zwemmen in meren en vijvers

De meren en vijvers zijn ideale zwemplekken. Het grootste meer ‘Lac de St. Cassien’ in het Esterel gebergte levert niet alleen energie, maar voorziet blusvliegtuigen van water en in het westelijk deel is een reservaat waar badgasten kunnen genieten van de diverse watersporten.

Het Sainte-Croix meer is het grootste meer en beslaat een oppervlakte van 30 km². Bij de brug Pont du Galetas grenst het turkooiskleurige meer aan het strand. Ook zijn er verschillende watersportclubs (in Sainte Croix du Verdon, in Les Salles-sur-Verdon en in Bauduen) waar men kan zeilen, windsurfen, kanoën, kayaken en waterfietsen. Daarnaast is dit gebied, met talrijke wandelpaden, ideaal voor wandelaars en vissers.

Zeilen

De meeste badplaatsen hebben wel een zeilschool. In de zomer organiseren deze zeilscholen cursussen of verhuren zij boten met of zonder bemanning. De plaatsen Martiques en La Ciotat dragen het label ‘Station Nautique’. Dit wil zeggen dat zij goede watersport mogelijkheden bieden. Voor de kust van de Provence ligt een ketting van opmerkelijke, afgelegen rotsformaties en eilandjes die alleen met de boot bereikbaar zijn.

Kanoën en kajakken

Delen van de Roya (klasse 2 tot 4) en de Tinée (klasse 3) zijn geschikt voor beginners. Ontdek bijvoorbeeld de rivier de Durance en de vogels per kano of kajak. De tocht is onder begeleiding van een gids en zijn respectievelijk 8 en 18 km lang. Je wordt teruggebracht per minibus. Van half juni tot half september. Kanovaren in de Gorges de Toulourenc, in Malaucène en de Gorges de Fontaine-de-Vaucluse in l’Isle-sur-la-Sorgue.

Op zee wordt vooral in de Calanques aan zeekajakken gedaan.

Rafting

De wilde rivieren zijn ideaal voor rafting. Stroomversnellingen, watervallen, bergkloven, canyons; water is in de Provence een tweede natuur. Rafting in de Verdon en de Var. Het meest bekende waterparadijs is de canyon van de Verdon. Niagara, Styx, Souricière; de stroomversnellingen met veelbetekenende namen zijn een droom voor veel “pro’s”. Naast de Verdon zijn er nog andere plaatsen die net zo spectaculair zijn en een veelzijdigheid aan parcours bieden.

Canyoning Zuid Frankrijk

De mooiste tochten maakt u in het Parc national du Mercantour en rond Saint-Martin-Vésubie. Canyoning is ten strengste verboden in het centrale deel van het Parc. Bijzonder zijn het dal van de Haute Roya bij Saorge en de Bendola (tocht van 48 uur).

In de Var liggen sterk uiteenlopende canyons. Ontdek de fraaie omgeving van de Imberguet, de Bollène en de Gourgas. Klassieke tochten zijn te maken bij de Esteron. Een schitterende omgeving tussen Roquesteron en St. Auban.

Waterskiën Middellandse Zee

In de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur zijn ongeveer 30 waterskiclubs. De meeste liggen aan zee, maar u vindt bij de meren ook clubs die waterskiën mogelijk maken.

Jetskiën

Jetskiën langs de kust is sterk gereglementeerd. Als het is toegestaan dan is het met de jetski ontdekken van baaien langs de kust waar je moeilijk komt een heerlijke bezigheid.

Vissen op meren

Controleer de plaatselijke wet -en regelgeving en maak dat u in het bezit bent van een Franse visvergunning of koop een dagkaart. De Provence biedt talloze mogelijkheden en bijzondere plaatsen voor de hengelsport.

Vissen op Zee

Aan de kust van de Middellandse zee wordt gezeevist vanaf de wal of vanuit een boot. Aan wal is er overvloed aan diklip, kabeljauw, zeewolf en platvis. Zeevissers hebben geen enkele vergunning nodig zolang de vangst voor persoonlijk gebruik is bestemd. Voor het vangen van sommige schaaldieren (zee-egels)  geldt een maximaal van 4 dozijn per persoon (alleen exemplaren groter dan 5 cm). Het vangen is alleen toegestaan van november tot maart. In de zones van het Parc marin de la Côte Bleue is het verboden te vissen.

Boottochtjes Provence

Als u op een ontspannen manier het landschap van de Provence wil ontdekken kan dat uitstekend per boottocht. U kunt varen over de rivier de Rhône en de kanalen van de Petite Camargue.

Meer informatie: