Cultuur in de Provence Côte d'Azur

Literatuur

Talloze dichters en schrijvers hebben zich laten inspireren door de betoverende omgeving en het goede leven van de Provence.

Lees verder


Bekende personen

Veel bekende schilders: Pablo Picasso, van Gogh, e.d. en kunstenaars lieten zich inspireren door het landschap en licht van de Provence-Alpes-Côte d’Azur. Tevens is de regio beroemd geworden door Brigitte Bardot en komt Zinedine Zidane uit Marseille.

Lees verder


Kunstnijverheid

De Provence-Alpes-Côte d’Azur heeft een rijke historie als het gaat om kunstnijverheid. Provençaals meubilair, aardewerk faience en klassieke stoffen met Indiase patronen.

Lees verder


Musea

Door haar rijke historie en cultuur zijn er in de Provence-Alpes-Côte d’Azur volop musea. Leer meer over de archeologie, klassieke en moderne kunst, maritime en openlucht musea.

Lees verder


Geschiedenis

De kust van de Provence heeft plekken met bewijs voor de eerste menselijke bewoning in Europa. Omstreeks 600 v.Chr. ontstond de eerste Griekse nederzetting: Massalia. In de 3de eeuw krijgt de Provence een reeks van invallen te verduren.

Lees verder


Architectuur

De karakteristieke mas en bastides roepen met hun kleuren, stijl en sfeer meteen het beeld van de Provence op. Eeuwen lang hebben de bewoners gestreden om in de architectuur een evenwicht te vinden die bescherming bood tegen zomers en winters.

Lees verder


Cultuur in de Provence Côte d’Azur