Architectuur uit de Provence

De karakteristieke mas en bastides roepen met hun kleuren, stijl en sfeer meteen het beeld van de Provence op. Eeuwen lang hebben de bewoners gestreden om in de architectuur een evenwicht te vinden die bescherming bood tegen de wind, de hete zomers en strenge winters. In de stijl en bouw komt men dit evenwicht overal tegen.

Rijke architectuur

De architectuur van de Provence omvat een rijke verzameling van monumenten uit het Romeinse Rijk.  Kloosters uit de Romaanse periode, middeleeuwse paleizen & kerken en vestingwerken uit de tijd van Lodewijk XIV. Daarnaast zijn er tal van oude dorpjes en mooie kerken in de Provence. Na de 18e eeuw was de Provence een arme regio, maar in de 20e eeuw was er een economische opleving en bezat de Provence zelfs een van de meest invloedrijke gebouwen van de 20e eeuw, de Unité d’Habitation van architect Le Corbusier in Marseille.

Traditionele woonvormen

Provençaalse woning

De Provençaalse woning heeft zich aangepast aan het klimaat en is gebouwd van natuurlijke materialen. De noord-zuidoriëntatie met de raamloze muur op het noorden beschermt tegen de wind. Door het planten van cipressen werd de ergste wind geweerd, platanen en lotusbomen zorgen voor schaduw. De huizen met dikke muren en een stevige laag pleister zijn bestand tegen de ergste hitte. De buitenmuren zijn beschilderd en voor de kleine ramen hangen luiken. Binnen vindt men ronde deuropeningen, gewelven van witte natuursteen en zeshoekige terracottategels (tomettes) op de vloer.

Romeinse pannen

Op het dak liggen de kenmerkende rond, gebakken dakpannen (tuile canal of romaine). De pannen worden gevormd in een houten vorm of gewoon op het dijbeen.

De mas

Ooit werden deze woningen gebouwd als boerderij. Het complex bestaat uit een woongedeelte en verschillende bijgebouwen als een opslagruimte, schaapskooi, oven, voorraadschuren en paardenstallen. De ligging van de boerderij is op het zuiden tegen de wind uit het noorden. Op de begane grond ligt de kleine keuken en op de verdiepingen bevinden zich de slaapkamer en zolder. De zolder werd gebruikt voor de opslag van hooi, duiventil en was er een zijderupskwekerij. Niet alle mas waren hetzelfde. Ze weken van elkaar af door de verschillende activiteiten die er in de streek werden uitgeoefend.

De bastide

Bastide zijn grote huizen opgetrokken uit natuursteen. Door hun grote en mooie gevels met symmetrische openingen lijken de huizen soms op een kasteel. Het schilddak en de mooie versieringen: smeedijzeren balkons en bordes, maken de huizen populair bij de gegoede Provençalen en buitenlanders met een tweede huis.

De cabanon

Kleine huisjes verscholen onder een olijfboom of op de rotsen (calanques). Tegenwoordig bieden de cabanon onderdak aan gezellige restaurantjes, waar men heerlijke bouillabaisse en andere Provençaalse specialiteiten kan eten.

De cabane van de Camargue

Eenvoudige huisjes met een afgeronde achterkant tegen de wind, die door de cowboys van de Camarque worden gebruikt. De huisjes hebben een rieten dak, kleine keuken en een kamer.

De bories

Opvallende, kegelvormige bouwwerken van gedroogde stenen. In de Provence vindt u meer dan 5.000 van deze bouwsels, waarvan de meeste in het departement Vaucluse, waar aan stenen geen gebrek is. De mooiste kunt u vinden rond Gordes. In het verleden functioneerde de bories als tijdelijk onderdak voor mens of dier. Tegenwoordig kunnen ze luxueus ingericht zijn.