Bekende personen uit de Provence

César Baldaccini

De beroemde kunstenaar is geboren in het jaar 1921 te Marseille. In 1943 vertrok de jonge beeldhouwer naar Parijs om er als smid een lange academische vorming door te maken. César was een meester in de metaalsculptuur. Een van zijn bekende werken was zijn Pouce (duim) in rode polyurethaan. Deze reisde de wereld rond als zijn ultieme handelsmerk. De duim wordt in het klein als beeldje uitgereikt tijdens de jaarlijkse Franse filmprijzen.

Éric Cantona

In Marseille geboren Franse acteur en voormalig profvoetballer. Cantona begon zijn loopbaan bij AJ Auxerre, nadat hij door Olympique Marseille te licht bevonden werd. Aan het eind van het voetbalseizoen 1996/97 kondigde hij aan te stoppen met voetballen. Het seizoen 1994/95, dat hij grotendeels miste door zijn schorsing, bleek het enige seizoen waarin hij geen kampioen werd.

Hij werd aanvoerder van het Frans nationaal strandvoetbalelftal. Ook gooide hij zich op het acteren: hij speelde in een aantal films en in diverse reclames.

In 2009 speelde Cantona een van de twee hoofdrollen in de speelfilm Looking for Eric van de Britse regisseur Ken Loach. Cantona schiet daarin een depressieve postbode te hulp. Cantona speelt in de film zichzelf, en heeft aangekondigd meer te willen acteren.

Fernandel

Geboren in 1903 in Marseille. Heel zijn leven was hij acteur, komiek en zanger. Fernandel is het meest bekend door zijn rol van pastoor in de reeks van “Don Camillo” films en als de koeienhoeder in “La vache et le prisonnier”. Andere onvergetelijke klassiekers zijn Ugolin en Ali Baba. In 1971 overleed hij in zijn woonplaats Parijs.

Groupe F

Gespecialiseerd in monumentale vuurwerkshows. De groep kreeg wereldfaam met de Parijse show vertoond ter gelegenheid van de millenniumwisseling. Daarna volgden de Olympische spelen in Athene en Turijn, de start van de TGV Est en de Millennium Bridge in Londen.

Jean-Claude Izzo

Hij schreef een misdaadtrilogie over zijn geboorteplaats Marseille, die in opdracht van de Franse televisie verfilmd werd met Alain Delon in de rol van inspecteur Fabio Montale.

Christian Lacroix

Van 1970 tot 1972 studeerde Lacroix kunst aan de Paul Valery universiteit in Montpellier. Hij was geïnteresseerd in film en had een totaal nieuwe kijk op mode in die tijd. In 1972 schreef hij zich in om kunstgeschiedenis te studeren aan de Sorbonne universiteit in Parijs. Na het afstuderen werkte hij o.s. als freelance schoenontwerper en ontwierp hij accessoires voor modehuis Hermès. Ook was hij assistent van Guy Paulin.

De getalenteerde couturier uit Arles verraste de haute couture toen hij zijn eerst Parijse defilé traditionele klederdracht verwerkte in zijn ontwerpen.

In 1981 ging Lacroix samenwerken met Jean Patou de Mouy. Patou was niet erg populair rond die tijd, maar met de komst van Lacroix werd het bedrijf volledig vernieuwd en de verkopen werden verdrievoudigd.

In 1986 werd Lacroix beloond met de “De d’or” voor zijn beste haute couture collectie. In 1987 verliet Lacroix Patou en begon hij zijn eigen salon. Hij presenteerde zijn eigen collectie gesponsord door Agache Co. Ltd. Zijn modehuis was het eerste Haute Couture huis dat weer in Parijs geopend werd sinds 2 decennia. Ook ontving hij de “Oscar for the Best Foreign Designer” van de “Council of Fashion Designers” uit de Verenigde Staten.

Op 28 mei 2009 heeft Lacroix haar faillissement aangevraagd. Op dinsdag 7 juli 2009 gaf Lacroix met behulp van vrienden en collega’s haar laatste modeshow.

Peter Mayle

Peter Mayle is een Brits schrijver en bekend geworden door zijn boeken (romans) over de Luberon, een streek in de Provence, waar hij zich in 1970 vestigde.

Yves Montand

Geboren nabij Florence, vertrok hij op jonge leeftijd naar Frankrijk en groeide op in Marseille. Hij werkte als kapper in de kapsalon van zijn oudere zus, als havenarbeider en als nachtclubzanger. Hij debuteerde in 1939 als zanger in het Alcazar, een bekende cabaretzaal in Marseille. Hij vormde samen met Simone Signoret een legendarisch filmkoppel.

Françoise Nyssen

Een uitgeefster met ruim 8.500 gepubliceerde titels. In 2004 werd Le Soleil des Scorta van Laurent Gaudé bekroond met de Prix Concourt.

Rudy Ricciotti

De Algerijnse architect is gevestigd in Bandol (Var). Hij is de architect van het Pavillon noir in Aix-en-Provence. Met dit gedurfde ontwerp werd hij in 2006 bekroond met de Grand Prix national d’architecture.

Pablo Picasso

Niet te vergeten. Na gestudeerd te hebben aan de kunstacademie Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid, maakte Picasso zijn eerste reis naar Parijs in 1900, toen de kunsthoofdstad van Europa. Picasso werd sterk beïnvloed door de Provence. De stad Arles schonk hij 57 tekeningen, nu tentoongesteld in Musée Réattu in Arles.

Picasso overleed op 8 april 1973 op 92-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Hij ligt begraven bij Château de Vauvenargues in Vauvenargues bij Aix-en-Provence in Frankrijk.

Zinedine Zidane

Zinédine Yazid Zidane, bijnamen Zizou en ZZ Top (Marseille, 23 juni 1972) is een voormalige Franse topvoetballer van Algerijns-Kabylische afkomst en wordt door velen als één van de beste spelers ooit beschouwd. Het was de club van Cannes die hem op zestienjarige leeftijd scoutte. Toch is hij uitgegroeid tot een icoon van Marseille en dan vooral in La Castellane.