Kunstnijverheid Provence

Provençaals meubilair

De productie bereikte haar hoogtepunt in de 18de en vroege 19de eeuw. Voor de meubelen werd glanzend rood olijf -en notenhout gebruikt. De fustiers (meubelmakers) maakten de mooiste meubels. Ze zijn zo gevarieerd dat iedereen wel iets naar zijn smaak vindt. De rijk gedecoreerde stukken bestaan uit gekunstelde sierlijke rondingen en spiraalvormige onderdelen.

Stoelen en grote fauteuils (radassiés) zijn er in overvloed te vinden in de Provence. Gecanneleerde poten, opengewerkte rugleuning of dwarsbalkjes zijn kenmerkend. Kleine opbergmeubeltjes: paniero’s of broodkastjes, manjadous of provisiekastjes en saliero’s of zoutdoosjes. In Cogolin werden van bruyèrehout pijpjes gemaakt, rijk aan versiersels.

In deze periode werd het beschilderde houtwerk populair. Het beschilderen van meubelen kwam uit Italië.

Aardewerk faience

Faience is een type aardewerk dat met een ondoorzichtige witte laag geglazuurd om het een marmereffect te geven. De reputatie van dit aardewerk dateert alweer uit de periode van Lodewijk de XIV en is geïnspireerd op het eerste Chinese porselein dat in Frankrijk werd ingevoerd. Bekende ontwerpers zijn Fauchier en Leroy. In de 18de eeuw beleeft de aardewerk haar hoogtepunt in Marseille. De patronen worden uitgebreid met marinetaferelen en nieuwe vromen. De concurrentie van het porselein, de Franse revolutie en de blokkade door de Engelse vloot resulteren in de onderuitgaan van het succesvolle faience tijdperk.

Indiennes stoffen

Laat u verleiden door de prachtige katoenen weefsels met bloemen of klassieke Indiase patronen. Avignon, Aix en Provence en Marseille zijn beroemd om deze mooie stoffen. Vanaf het einde van de 18de eeuw vond men hier zijden stoffen met kleurrijke taf, satijn en vlokzijde met moirépatronen, brokaat en oosterse zijden stoffen met grote motieven (lampas).

In de 17de eeuw was het hof van de zonnekoning in de ban van Indiase stoffen. Deze stoffen werden snel gekopieerd en in de fabrieken uit het pauselijke Avignon geproduceerd, tot ongenoegen van de zijdefabrikanten uit Lyon.

Vervaardiging stoffen

Traditioneel werden de stoffen ontworpen met net zoveel kaders als er kleuren zijn. Tegenwoordig worden de stoffen in een keer bedrukt, gedroogd, gefixeerd en daarna gewassen.

Ontwerpen van Christian Lacroix

De ontwerpen van Christian Lacroix zijn uniek.