Bekende literatuur uit de Provence

Talloze dichters en schrijvers hebben zich laten inspireren door de betoverende omgeving en het goede leven van de Provence.

Troubadourskunst in de Provence

Het woord troubadour is afgeleid van het Occitaanse woord “trobar”, dat ‘vinden’ betekent. Het Occitaans omvat verschillende regionale talen, onder meer het Provençaals. De meeste troubadours bezongen de hoofse liefde in het zangerige Occitaans. Het succes van de hoofse literatuur bezorgt het Occitaans de status van zelfstandige taal. Bekende personen uit deze stroming zijn Raimbaut van Orange, gravin de Die, Raimbaut uit Vaqueiras en de Marseillaan Folquet.

De Félibrige

Deze groep werd in 1854 opgericht door Roumanille, Mistral, Aubanel, Mathieu, Tavan, Giéra en Brunet. Verschillende Occitaanse dichters en schrijvers sluiten zich aan bij de stroming, die tot doel had hun taal te laten herleven en de spelling ervan vast te leggen.

Bloeiende literatuur

In de periode van Félibrige werd het aanzien van de Franse literatuur verder vergroot. Émile Zola uit Aix, Henri Bosco uit Luberon en Marcel Pagnol uit Aubagne veroverden een plaats op het literaire toneel met hun visie op de natuur en de liefde. Het Provençaals is een tijd lang uit het dagelijkse leven verdwenen, maar staat sinds het begin van 2000 weer op het schoolprogramma.