Streekproducten

Lekker eten…

Als u van lekker eten houdt of op een terrasje graag een glaasje rosé drinkt, dan bent u in de Provence helemaal aan het goede adres. In de Provence is men dol op lekker eten en ontbreekt het niet aan gerechten en regionale specialiteiten. Als basisingrediënten worden brood, wijn en olijven gebruikt. Beroemde gerechten en specialiteiten uit de Provence zijn salade Niçoise, Bouillabaisse (Provençaalse vissoep), nougats Fouque, tarte tropézienne, diverse kazen en gegrilde sardines. Zongerijpte groenten en fruit, dagverse vis, schaal -en schelpdieren en vers geplukte kruiden maken het leven in de Provence erg aangenaam. Wat betreft verse producten, vindt u er goede, biologische producten, zoals golden delicious appels, crassane-peren, vissen uit de hoogvlaktes van de Durance.

Streekproducten uit de Provence

Op de honderden marktjes is er nooit te kort aan groenten en fruit. De lokale bevolking komt hier hun inkopen doen en een praatje maken.

Wijnen uit de Provence

Vooral de rode wijn is bekend in de Provence. Veel of weinig body, strak of vriendelijk.

Fruit en groenten

Uien, knoflook, tomaten, artisjokken, venkel ,paprika’s, courgettes, aubergines en asperges vindt u werkelijk overal. Het zijn allemaal populaire ingrediënten in de Provençaalse keuken. Wist u dat de Vaucluse de belangrijkste leverancier is van de truffel. In de winkels en op de markten liggen aardbeien, meloenen, perziken, peren en abrikozen klaar om gegeten te worden. Zo vers en sappig kom je deze vruchten bijna nergens tegen.

Honing

Honing is een ware lekkernij in Provence. Heerlijk op taartjes, tijdens het ontbijt of als tussendoortje. De honing is in vele smaken verkrijgbaar: lavendel, tijm, acacia, enz.  Amandelen en honing is ook beroemd en worden verwerkt in koekjes en lekkernijen als Calissons uit Aix, noga, croquants.

Olijven

In de omgeving van Nyons en Buis-les-Baronnies zijn olijven erg populair. De olijf werd in de 4de eeuw v.C. geïntroduceerd door de Grieken. Langs de olijvenroutes van de Baronnies en de Alpilles en Baux vindt u velden met olijfbomen en olijfmolens. De beste olijven zijn: de tanche, aglandau (meestal geperst) grossane (zwarte olijf), de salonenque en de picholine olijf. De olijven worden geperst om de olie of bewerkt met zout en natuurlijk gebruikt voor in de tapenade.

De olijf is onvervangbaar en speelt de hoofdrol in de regionale keuken. De “comeback” van de natuurproducten heeft de aandacht opnieuw gevestigd op deze ‘symbolische’ vrucht. Wat is er Provençaalser dan de olijf en de smakelijke olijfolie?

Neem een verse fles olijfolie mee naar huis. Koop een pot groene olijven met Provençaalse kruiden of de bekende Savon de Marseille (olijfoliezeep).

Provençaalse kruiden

Samen met knoflook en de olijfolie zijn kruiden een geliefd ingrediënt in de Provençaalse keuken. In het wild of op de marktjes verspreiden de kruiden hun heerlijke geuren. Bekende kruiden zijn het bonenkruid (verwerkt in kazen), tijm, laurierbladeren, basilicum, salie, rozemarijn (heerlijk bij gratin en vis), jeneverbessen (in de paté), marjolein, dragon (verwerkt in de bearnaisesaus) en venkel (heerlijk bij een visschotel).

Vis en schaaldieren

In de ochtend verschijnen op de markt van Marseille de kisten met schaaldieren en vis in ijs. Het zou jammer zijn als u aan de Middellandse zee bent en niet de zee-egels, zeewolf, “sar”, zeebrasem en andere schorpioenvissen heeft gegeten. Hierbij drinkt u een rosé uit de streek, waaraan het zeker niet ontbreekt in het rijtje van Côtes de Provence, Coteaux Varois, Bandol, Cassis en de wijnen van Bellet.

Veel voorkomende vissen zijn tandbaars, zeewolf, brasem, harder, wijting, sardine, ansjovis, tonijn, schelvis, poon, schorpioenvis en zeepaling. Allemaal fantastische vissen voor een heerlijke maaltijd. Daarnaast treft u inktvis, calamaris, langoestines, diverse schelpdieren, mosselen en zee-egels aan in de Provençaalse keuken.

In de havens worden diverse feesten gevierd – thonades, sardinades, oursinades – als ode aan het zeebanket.

Pastis

Deze alcoholische drank maakt deel uit van het mediterrane ritueel rond het aperitief. De pastis, een anisette of anijslikeur, bestaat uit een mix van alcohol, anijsaroma, siroop en suiker waar water aan toegevoegd kan worden. Andere geliefde drankjes hier zijn de zoete wijn Rasteau of de likeuren op basis van planten als de Frigolet, de Génepi likeur of de Origan uit Comtat.

Drink met mate!

Kaas uit de Provence

Bijna iedereen kent het beeld, uitgestalde kazen op de markt. De Fransen weten goed hoe ze hun streekproducten moeten verkopen. In de Alpen wordt veel kaas gegeten en de traditie van generatie op generatie doorgegeven. Per stad is een enorme verscheidenheid aan kazen op basis van geitenmelk, schapenmelk of koeienmelk te vinden. In de kaasmakerij kunt u zelf zien hoe de verschillende soorten kaas worden geproduceerd.

Beroemde kazen zijn: Tomme van schaap, de Brousse (verse geitenkaas met wei), Banon van geitenmelk (ingepakt in bladeren van de kastanjeboom) en Rove (gestremde kwark op basis van schapenmelk), de Bleu du Queyras, schimmelkaas die in de Hautes-Alpes wordt gemaakt, de Champoléon (kaas gemaakt van drie soorten melk) afkomstig uit de Hautes-Alpes en niet te vergeten de geitenkazen uit de vlakte van Crau en de Alpilles.

Vlees

Al eeuwen lang is de Provence de streek voor goed schapenvlees of rundvlees en, uiteraard, “Sisteron”-lamsvlees, met een keurmerk voor dieren van 4 maanden oud. Het lam van de Alpilles de la Crau en dat van Sisteron is geliefd om haar zachtheid en goede smaak van het vlees. De Stier van de Camargue is ook populair onder de Fransen, deze wordt geserveerd aan het spit of in een stoofpot.

Truffels uit de Provence

De kostbare en zeldzame truffel wordt ook wel de zwarte diamant of het zwarte goud genoemd. Vanwege de uitgesproken smaak dienen truffels met zorg toegepast te worden in een gerecht. De “rabasse”, de Provençaalse naam van de truffel, is vooral verborgen op de hellingen van de Mont Ventoux of in Luberon, maar ook in de Var en op het Valensole plateau, in de Alpen en de Provence. Een kilo truffels kost u al snel € 180,00. De beste plaatsen om truffels te kopen zijn Puyméras, Richerenches en Valréas (allemaal in de Vaucluse).

In de winter gaan de truffeljagers, uitgerust met een schep en hond (vroeger was dit het varken), op jacht naar het zwarte goud. De zwarte truffel (Tuber melanosporum) ligt verstopt onder eikenbomen en groeit van half november tot half maart. De vangst wordt op een geheimzinnige manier aangeboden op de truffelmarkten, waar de truffels tegen contante betaling worden verkocht.

Typische gerechten

Pasta Creuzets de Ecrins

Typisch gerecht is de “creuzets des Ecrins”, een pastagerecht met crême fraîche en kaas.

Tourtons du Chapsaur

Tourtons du Champsaur, beignets van aardappels met gedroogde pruimen, vlees of met kaas.

Tapenade

Heerlijk mengsel van olijven, kappertjes en ansjovis. Heerlijk op een toastje wit brood.

Soupe au pistou

Een echte zomerse soep met blokjes groenten, op smaak gebracht met basilicum, knoflook en olijfolie.

Daube

Rundvlees gemarineerd en gesmoord in de rode wijn, met kruiden en knoflook.

Aioli

Mayonaise gemaakt van olijfolie en een flinke dosis fijn gehakte knoflook. Eet het bij groenten en in de vissoep.

Ratatouille

Rode parika’s, courgette, aubergine, tomaten en uien in olijfolie gaargestoofd.

Salade Niçoise

Rauwe groenten, gekookt ei, ansjovis en olijfolie met wat tonijn.

Bouillabaise

Bekend gerecht uit Marseille. Zes soorten vis in een kruidige bouillon.