Wijnen

Provençaalse wijnen

De Provence is een van de uitgestrekte en oudste wijngebieden van Frankrijk. De hellingen, diverse grondsoorten en zon zijn ideaal voor de wijndruif. De Grieken brachten de techniek van het snoeien en wijn maken met zich mee. Tegenwoordig is er een breed scala aan wijnen, waarvan sommige erg goed zijn.

Geniet maar drink met mate.

Côtes van het zuiden

Een van de grootste cru’s binnen de appellation Côtes-du-Rhône is de Châteauneuf-du-Pape, donkerroord, met een fruitig, aards en peperig aroma, die beter wordt naarmate hij langer ligt. Vacqueyras produceert rode wijnen met veel body en elegante witte wijnen. De producten van de Séguret-wijngaard zijn koppig en geparfumeerd, die van Cairanne bevatten veel tannine en vragen een zekere leeftijd. De Gigondas, die gedurende enkele jaren is gegist in eiken vaten, komt dicht bij de Châteauneuf-du-Pape.

De rode wijnen van de Côtes-du-Luberon zijn licht en worden jong gedronken, de witte zijn frisser en fijner. De Côtes-du-Ventoux produceren tanninerijke rode wijnen met veel body, als de druiven gerijpt zijn op de meest blootgestelde hellingen. De lichtste wijnen worden als ‘primeurs’ gedronken.

Druivensoorten Provence

De tradtitionele druivensoorten in de Provence zijn: cinsault, mourvèdre, grenache, tibouren en crignan. De belangrijkste druivensoorten voor de witte wijn zijn clairette, ugni blanc, rolle en sémillion.

Appellation d’origine controlée – AOC

Volgens de Franse wetgeving heeft deze titel betrekking op de geografische ligging van de wijngaarden, de wijnbouw methoden en de venificatietechnieken.

Wijngaarden van de Provence

Cassis, gelegen tussen de heuvels van de Bass-Provence, produceert een droge witte wijn met een bijzonder fruitig aroma, en ook een rode variant, die meer fluwelig is. Vlak bij Aix-en-Provence ligt de piepkleine wijngaard Palette, die een zachte, tanninerijke rode wijn prodceert, soms ook wel de ‘bordeaux van de Provence’ genoemd. De hellingen van Aix-en-Provence leveren warme stevige rode wijnen en droge rosés. De producten van Les Baux-de-Provence moeten jong gedronken worden, zowel de witte en de rode als de rosé. De herkomstbenaming côtes-de-provence dekt een brede waaier van roséwijnen. Onder de talloze vins de pays ten slotte zijn deze van de Petit Crau en van het prinsbisdom Orange van een uitstekende kwaliteit.

Les coteaux de Pierrevert

Dit wijngebied in de Alpes-de-Haute-Provence is 500 ha groot en kreeg in 1998 de titel AOC en omvat 11 gementen. Het gebied ligt op 400 meter hoogte en krijgt veel zon. De rode wijnen zijn stevig van smaak en gaan goed samen met stoofpotjes en wildgerechten. De droge witte wijnen doen het goed bij geitenkaas of een visgerecht. De rosé wijnen zijn wat zuur van smaak (gevolg door de hoogte) en smaken goed bij salades en vlees van de barbecue.

Bellet

Deze wijngaarden behoren tot de gemeente Nice, Alpes-Maritimes. Het totale gebied is 650 ha groot, waarvan 45 ha. appellation. De smaak van de rode wijn heeft een aroma van kersen. De rosé daarentegen heeft een bloemige karakter, de witte wijn smaakt naar lindebloesem.

les Coteaux d’Aix-en-Provence

Sinds 1989 heeft dit gebied in de Bouches-du-Rhône een appellation AOC. De maar liefst 3500 ha grote wijngaard levert rode wijnen met stevige en fruitige smaak, die het beste is na 2-4 jaar liggen. De rosé is soepel en fruitig, de witte wijn heeft een mooi aroma.

Les coteaux des Beaux

Pas in 1995 kreeg dit gebied in de Bouches-du-Rhône een AOC. Vanwege het gunstige microklimaat en de goede grond groeit hier een ideale druif. Bekende druiven die hier te vinden zijn cabernet-sauvignon en de syrah. De rosé en witte wijnen kunnen al jong gedronken worden terwijl de rode pas op dronk is na vijf of zes jaar. In de zomer zijn er diverse tochten langs de twaalf wijnbouwers.

Cassis

De wijngaard is 160 ha groot en de oudste van de Bouches-du-Rhône en Provence met een AOC (1936). De droge, fruitige witte wijnen smaken ideaal bij vis en dienen niet te koud gedronken te worden. In mei en op de eerste zondag van september viert men het wijnfeest in Cassis.

Palette

Dit gebied ligt naast de Aix-en-Provence, Bouches-du-Rhône in de gemeenten Le Tholonet en Meyreuil. Het gebied is 17 ha groot en heeft al sinds 1948 een AOC. Hier treft u erg goede witte wijnen, de rode wijn is goed en warm.

Côtes-de-Provence

Het immense gebied in de Var telt 18000 ha en heeft sinds 1977 een AOC. Het gebied is erg belangrijk voor de Franse wijnproductie met 100 miljoen flessen. De productie bestaat voor 75% uit rosé, lekker bij Provençaalse gerechten. Maar de rode wijnen hebben de appellation beroemd gemaakt, deze zijn krachtig van smaak. De witte wijn is zeldzaam.

Zoete Wijnen

Deze wijnen worden gemaakt door tijdens de gisting alcohol bij de most (gistend druivensap) te voegen. De meest smaakvolle zijn deze uit Rasteau, amberkleurig of rood, en de muskaatwijn van Beaumes-de-Venise, met een mooie gouden kleur, rijk bouquet en aroma van bloemen en fruit.

De beste regionale wijnen

Château-de-Pape (Vaucluse)

De beste rode wijnen zijn donker en sterk van smaak, de witte wijnen (zeldzaam) zijn heel fruitig.

Bandol

Dit is de thuisbasis van de mourvèdre-druif. Verfijnde, krachtige rode wijnen.

Côtes-de-Provence

Vooral bekend om zijn rosés. Het aanbod is uitgebreid met rode en witte wijn.

Gigondas (Vaucluse)

Stevige wijnen, soms wel de zoon van de Château-de-Pape genoemd.

Côteaux d’Aix-en-Provence

Rode en rosé wijnen.

Cassis (Bouches-du-Rhône)

Hier komt droge, frisse witte wijn vandaan.

Côtes du Ventoux (Vaucluse)

Rode wijnen en rosé.

Côtes du Luberon

Steeds betere wijn.

Côtes-du-Rhône Villages

Lekkere wijn, lijkt op de Côtes-du-Rhône, maar is beter vooral als op het etiquette de naam ‘Cairanne’ staat vermeld.

Wijn kopen

Indien u van plan bent wijn mee naar huis te nemen, dan zijn de appelations van de Côtes du Rhône, en vooral van Chateauneuf-du-Pape een goede investering. Sommige wijnen kunt u direct opdrinken, anderen kunnen enkele jaren liggen en worden steeds beter.

Wijnhuizen Provence

Indien u een wijnliefhebber bent en benieuw naar de productie en smaken van de diverse wijnen uit de Provence, dan moet u zeker een wijnhuis bezoeken. Naast een rondleiding volgt meestal een proeverij van wijnen.

Wijnhuizen Alpes de Haute-Provence

  • Régusse (Pierrevert)
  • Cave des Vignerons de Pierrevert (Pierrevert)
  • Emery, Roseline et Hubert (Gréoux-les-Bains)
  • Châteauneuf de Pierrevert (Pierrevert)

Wijnhuizen Alpes-Maritimes

  • Jacques Dalmasso (Nice)
  • Jean Spizzo (Nice)
  • Joseph Sergi (Nice)
  • Kamerbeek (Nice)
  • Les Coteaux de Bellet (Nice)
  • Domaine de Toasc (Nice)

Wijnhuizen Bouches-du-Rhône

Wijnhuizen Var

Wijnhuizen Vaucluse

Wat u beter kunt vermijden

Goedkope wijn, vins de pays (lokale wijnen), kosten per plastic vijflitertankje maar € 4,00. Veel van deze wijnen zijn redelijk te drinken, maar sommige zijn echte hoofdpijn wijnen.