Eilanden langs de Provence Côte d'Azur kust

Unieke eilanden

Voor de kust van de Provence Côte d’Azur verrijst een ketting van fraaie en afgelegen rotsformaties die goed met de zeil of motorboot bereikbaar zijn. Geen enkele is hetzelfde: elk eilandje is uniek in kleur, vegetatie, afmetingen en bezienswaardigheden. Het leuke is dat aan elke archipel een eigen geschiedenis zit.

Bekende eilanden Provence

De bekendste eilanden zijn de Îles d’Hyères, ook wel de ‘Gouden Eilanden’ genoemd: Porquerolles, Port Cros en het Île du Levant. Dit paradijselijk aandoende trio is uitstekend bereikbaar en heeft fraaie stranden die veel bezoekers trekken. Daarnaast kunt u uitgebreid wandelen in de schaduw. Voor de kust van Bandol, in de Var, liggen de zogeheten Îles d’Azur, de ideale bestemming voor een uitje met het hele gezin. Hier kunt u de Foundation océanographique Paul Ricard bezoeken op het Île des Embiez. Het kleine eilandje Île Verte ligt op vlak voor de kust van La Ciotat en is gemakkelijk zwemmend te bereiken.

Ter hoogte van de stad Cannes liggen de Îles de Lerins. Op Sainte-Marguerite ziet u fraaie calanques, een botanisch wandelpad, een fort en een museum. Dan zijn er nog de ruige en ongerepte Îles du Frioul (Pomègues, Ratonneau, If en Tiboulen), waar de witte kalksteen van de pittoreske kreekjes fel afsteekt in het zonlicht.

Îles d’Or of Îles d’Hyères

Voor de kust van Lavandou en Hyères ligt deze eilanden groep. Het 1800 ha grote nationale park L’île de Port-Cros is een paradijs op het land en in het water en omvat de eilanden île de Bagaud, îlot de la Gabinière en het Îlot du Rascas. Er leven in het park meer dan 100 beschermde soorten vogels, vissen en planten. Het onderwaterpad in de baai Le Palud is een must voor duikers en snorkelaars.

Op  het Plage du Palud gaat u te water. Zwemvliezen, duikbril en snorkel zijn al voldoende om het leven onder water te ontdekken. Als u niet te water wil, dan is er een Marabel aquascope boot met glazen bodem.

Bent u uitgezwommen dan kunt u een fantastische botanische wandeling maken langs de forten Fort de l’Estissac en het Fort de l’Éminence. Het eiland is begroeid met dennen en eiken. U kunt bijvoorbeeld naar de Col des Quatre-Chemins wandelen. Hier heeft u prachtig uitzicht over het eiland Île du Levant en het dorp van Port-Cros. Via de noordkant komt u weer op het Plage du Palud.

Een langere wandeling (2 uur) is de Vallon de la Solitude die u langs de seintoren en het fort van Vigie leidt. U eindigt in de Vallon de la Fausse-Monnaie. Veerboot vanuit Hyères.

L’Île du Levant

Dit eiland voor Lavandou behoort ook tot de Port-Cros en heeft meerdere gezichten gehad. Tegenwoordig wordt het eiland ingenomen door het leger en een klein deel door naturisten. Het is er prachtig en goed zwemmen. In het verleden behoorde het eiland tot de archipel van de monniken van Lérins en later was hier een strafkamp voor jongeren gevestigd. Via het haventje l ‘Ayguade, bij het Plage de Grottes kunt u het eiland bereiken. Veerboot vanuit Hyères.

Île de Porquelles

Een autovrij eiland voor de kust van Hyères met de mooiste stranden van Frankrijk. U kunt deze te voet of per fiets bereiken. In het dorp kunt u fietsen huren. Het witte strand is rustig zonder al te veel strandtenten en badgasten. Veerboot vanuit La Tour-Fondue, bij Giens.

Île d’If

Beroemd gevangeniseiland door de roman over de graaf Monte Cristo, die hier wist te ontsnappen. U kunt de kerker van de graaf bezichtigen. Veerboot vanuit Vieux Port, Marseille.

Îles du Frioul

In het verleden waren deze eilanden voor Marseille het grootste quarantainecomplex van de Middellandse Zee. Op het Île de Ratonneau stond vroeger het ziekenhuis Hôpital Caroline. Reizigers kwamen hier om besmettelijke ziektes kwijt te geraken. Neem in de oude haven van Marseille de boot (duur ca. 30 minuten varen) en ontdek de eilanden (kosten ca. € 12,00 per persoon). Veerboot vanuit Vieux Port, Marseille.

Îles de Lérins

Op nog geen tien minuten varen van Cannes ligt deze eilanden groep, Sainte-Marguerite en Sainte-Honorat. Ieder uur (in de zomer) vertrekken er boten vanuit de haven richting de twee eilanden. Een bezoek aan beide kost u ca. € 10,00 per persoon. Op het eiland Sainte-Marguerite werd de man met het ijzeren masker voor 11 jaar door Lodewijk XIV opgesloten. Het is niet duidelijk of de man met het ijzeren masker de vader van Lodewijk XIV of, volgens de laatste berichten, een schildknaap was.

Op het eiland kunt u het fort van Île Sainte-Marguerite bezoeken en het museum Musée de la Mer. U krijgt inzicht in de gevangeniscellen en verhalen over de man met het ijzeren masker.

Het tweede eiland Île Saint-Honorat is het beste te voet te verkennen. Via het oude botanische wandelpad komt u langs de zeven kapellen, een enorme oven, wijnstokken, sinaasappelbomen en lavendelvelden. De oven werd gebruikt voor het verwarmen van kanonskogels in de tijd van Bonaparte. Bezoek het klooster en proef de monikkenlikeur, Lérina SARL, gemaakt van de geurige planten op het eiland. Veerboot vanuit Cannes.

Nuttige websites