Flora en Fauna in de Provence

Beeldbepalende bomen

Wist u dat de Var en Alpes-Maritimes de derde dichtst beboste gebieden zijn van Frankrijk.

Heer en meester zijn de dennen. De bekendste is de parasolden met zijn sprekende vorm. Andere soorten zijn de zeeden en aleppoden. Deze laatste heeft een gedraaide stam met grijze schors. De den groeit overal langs de Middellandse zee en Côte d’Azur. Andere opvallende bomen zijn de cipressenplatanen en lotusbomen. Deze bomen zorgen voor schaduw. De cipres kan tot 30 meter hoog worden.

Daarnaast komt u vijgenbomen, amandelbomen en eiken tegen. De amandelboom heeft in de lente prachtige witte bloesem. Van de eik komen in de Provece-Alpes-Côte d’Azur diverse soorten voor. Ook esdoorns, lijsterbessen en elzen bomen behoren tot de fauna van de regio. Onder de bomen groeien struiken, heesters en bloemen.

Exotische plantengroei

Het aangename klimaat maken van de palmbomen, aloë’s, vetplanten, agaven vijgcactussen, olijf-, sinaasappel- en citroenbomen, mimosa’s en jasmijn, rozen en anjers stuk voor stuk symbolen van de exotische enweelderige plantengroei aan de Côte d’Azur.

De palmboom komt vooral rond Hyères voor. Er zijn twee soorten aan de Côte d’Azur. De dadelpalm, met een ranke stam, en de Canarische palm, groter en robuuster, maar vooral imposanter.

Tussen Cannes, Antibes, Monaco en Menton groeien sinaasappel- en citroenbomen.

In de Provence worden veel snijbloemen en mimosa gekweekt. De meeste snijbloemen komen uit Fréjus en Antibes. Rond de plaatsen Nice en Grasse vindt u anjers en rozen. Op het Massif du Tanneron groeit Mimosa.

In de schitterende tuinen van Menton en Nice groeien tropische plantensoorten. Zo groeit de prachtige eucalyptusboom (afkomstig uit Australië) in Zuid-Frankrijk.

Olijfbomen

De olijfboom ‘onsterfelijke boom’ werd 2500 jaar geleden door de Grieken geïntroduceerd in de Provence. Het Mediterrane klimaat is uitstekend voor de olijfboom. Door de eeuwen heen zijn er meer dan zestig variëteiten gekweekt. De olijfboom groeit overal op hellingen en in valleien op wel 600 meter hoogte. Er zijn verschillende soorten olijven: de tanche, de olive de Baux, de aglandau, de grossanne en de picholine.

In augustus vindt de olijf oogst plaats, deze is goed voor ruim twee derde van de Franse productie. De bekendste gebieden zijn de Var, Bévéra en de Roya. Sommige olijven worden met de hand geplukt andere weer geknuppeld en opgevangen in netten. In de oliemolen worden de olijven verwerkt tot olijfolie.

Eiken soorten

De eik is een veel geziene boom in Zuid Frankrijk. Op rotspartijen groeit de garrigue eik. In de kiezelgronden staat de maquis en verspreid groeit de kurkeik aan de Côte d’Azur.

Lavendel

De lavendel is de koningin van de flora in de Provence en wordt geteeld in de Haut Vaucluse, de Ventoux en de Luberon. In de zomer bloeit de lavendel en wordt geprezen tijdens het corso van Valréas (begin aug.) en bij Plateau de Sault (15 aug.). De bloempjes worden gedroogd en daarna gedestilleerd tot een aromatisch extract dat in parfum wordt verwerkt.

Provence kruidentuin

Overal in de Provence worden in de Provençaalse keuken kruiden gebruikt. Bekende soorten zijn Tijm, Basilicum, Rozemarijn, Laurier en bonenkruid. Wilt u zelf aan de slag dan kunt u op alle traditionele marktjes bundeltjes kopen.

Brandgevaar

Door de droogte langs de Middellandse Zee en in de Provence heerst er vooral in de zomer brandgevaar. Ga niet barbecueën in de bossen en steek geen sigaret op.


Fauna in de Provence

Het Middellandse Zeeklimaat, de droogte, veel zon en het bergklimaat hebben geleid tot een unieke flora. Krekels en hagedissen (de gevlekte- en groene hagedis) genieten van de warmte. De merinosschapen, rovegeit, zwarte stieren (in de Camarque) en witte paarden. Grote wilde zoogdieren komen in de Provence nauwelijks voor, wilde zwijnen uitgezonderd. Kleine roofdiersoorten als bunzing, das, wezel, vos, steenmarter en genetkat komen wel veel voor.

Het Parc National du Mercantour (ca. 70.000 ha) in de Camarque herbergt onder andere de Italiaanse wolf, marmotten, gemzen, steenbokken, everzwijnen, hermelijnen en mouflons.

De Krekel

Overal in de Provence klinkt het snerpende geluid van boomkrekels (in het Latijns: Cicade). Het geluid wordt geproduceerd door kleine plaatjes te laten trillen met behulp van sterke spieren. Bij de eerste zonnestralen beginnen de mannetjes met hun verleidingspogingen. De vrouwtjes leggen hun eitjes in plantendelen en stengels. U herkent de larven aan de schuimnesten in de planten.

De meeste cicades blijven klein, veel soorten worden nog geen centimeter lang. In de Provence komen grotere soorten cicades voor. Deze kunnen een lichaamslengte van meer dan vijf centimeter bereiken.

Vogelpopulaitie Provence

De regio Provence-Alpes-Côte d’Azur heeft een rijke vogelpopulatie. Naast de zilverreiger, meeuwen, sternen en eenden leeft in de omgeving van de Camarque de flamingo. Daarnaast zijn er altijd gierzwaluwen in de lucht en hippen de grasmussen vrolijk rond.

In het Water

In de Middellandse Zee komen de tandbaars (zeldzaam), schorpioenvis, poon, zeepaling, inktvissen, zeespinnen, weekdieren (kwallen) en langoesten voor. Andere bekende zwemmers zijn de rog, tong, schar,sardienen, ansjovis, tonijn em zeewolf voor. Helaas is de Middellandse Zee de minst visrijke zee van alle zeeën. Toch is duiken in de Middellandse Zee erg populair. De zee is helder en biedt een bonte wereld van zeegrassen en tal van sierlijke vissoorten.

De kwallen bezorgen toeristen vaak ongemak. Let dus op voordat u te water gaat. De meest voorkomende soort is de parelkwal. Bij het in aanraking komen met de kwal laat deze rode en brandende vlekken op de huidachter.

De rivieren en andere zoetwaterstromen zijn het leefgebied van de karper en forel. Verder leven in de stroompjes de aal, alver, karper, voorn, barbeel, besseling.