Kruiden

Knoflook

Knoflook is een van de meest gebruikte keukenkruiden in de Provençaalse gerechten. Knoflook is ideaal bij een stuk vlees of in een groentegerecht.

Tijm

Er zijn talloze variëteiten, meestal gekweekt uit de wilde tijmsoorten. Pluk de tijm voordat deze bloeit  en gebruik het als onderdeel van het bouquet garni. In de Provence wordt tijm veelvuldig gebruikt op gegrild vlees en op vis.

Basilicum

De basilicum plant is een gevoelige eenjarige plant en wordt ongeveer 45 cm hoog. De kleine, geurige, witachtige bloesems bloeien in de nazomer. Basilicum voelt zich erg thuis op warme zonnige plaatsen in de Provence. U koopt deze plant overal op traditionele marktjes en is heerlijk in frisse salades, pasta- en groenteschotels. Basilicum wordt gebruikt in de bekende Provençaalse pistousoep.

Rozemarijn

Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen en geurt altijd.

De Latijnse naam Rosmarinus komt van de woorden ros = dauw, en marinus = uit zee komen. Al sinds mensenheugenis wordt rozemarijn gebruikt door koks en apothekers. Bijvoorbeeld in lamsvleesgerechten of tomatensaus.

Laurierblad

Een veel gebruikt kruid in de Provençaalse keuken. De laurierbladeren zijn afkomstig van de laurierboom of -struik. Een paar laurierblaadjes in de pan verbeteren de smaak van bijvoorbeeld het vlees.

In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning. Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren.

Bonenkruid

Bonenkruid houdt van veel zon en een voedzame grond en is een eenjarige plant. Het kruid smaakt goed bij bonen, vis en (geiten)kaas.

Oregano

Oregano is een winterharde kruidachtige plant, die tussen de 30 – 60 cm hoog wordt. De Grieken hebben de naam van dit aloude keukenkruid nagelaten: oros ganos, vreugde-van-de-berg. Oregano is heerlijk in wildragouts en gebraden kip.