Lavendelvelden in de Provence

Zoete Lavendel

Lavendel is het symbool van de Provence en de koningin van de flora langs de Middellandse Zee. Deze plant wordt geteeld in de Haut Vaucluse, de Ventoux en de Luberon. In de zomer bloeit de lavendel en wordt geprezen tijdens het corso van Valréas (begin aug.) en bij Plateau de Sault (15 aug.).

Alles wat u tussen de Alpes-de-Haute-Provence en het Rhônedal ziet is geen lavendel, maar wilde lavandin. Lavendel komt in minder grote mate voor. Lavendel groeit op een hoogte tussen 600 en 800 meter. De lavandin komt veel meer voor. Zowel lavandin als lavendel wordt gebruikt in de parfumindustrie (Grasse). Lavandin levert een grotere oogst opbrengst op.

Aan het begin van de 20e eeuw waren de wilde velden niet meer toereikend. Boeren organiseerden zich en legden de eerste kunstmatige velden aan.

Van plant tot parfum

De mooiste bloempjes worden gedroogd en de overige planten gedestilleerd tot een aromatisch extract dat in parfum wordt verwerkt.

Na de bloei (eind juni) wordt de lavendel geoogst en in koperen ketels, door middel van waterdamp, van de etherische olie ontdaan.

De Fransen hebben net als bij hun wijnen een waarmerk AOC ingevoerd.

De Lavendelroutes & Distillerie

Vijf toeristische lavendelroutes doorkruisen de Provence. De routes beginnen bij de Enclave des Papes en lopen via de Pays d’Apt tot aan de Gorges du Verdon. Aan de Routes de Lavendes liggen verschillende destilleerderijen, musea, lavendelparken en winkeltjes.

Lavendel Musea

Verschillende musea geven u een goede indruk van de lavendel- en parfumindustrie.

Lavendelfeesten

Grote feesten vinden plaats rond juni, juli en augustus. De exacte data hangen samen met de bloei en oogst van de lavendel.

  • Ferrassières (eind juni)
  • Valensole (half juli)
  • Sault (half augustus)
  • Digne-les-Bains (eind augustus)