Rivieren in de Provence

Rivier de Rhône

De rivier de Rhône ligt aan de westelijk grens van de Provence. De rivier de Rhône is een van de grootste rivieren van Frankrijk en stroomt door de departementen Bouches-du-Rhône en Vaucluse langs de steden Lyon, Avignon en Arles. De rivier heeft een lengte van 812 km en een stroomgebied van 98.000 km².

Sinds mensen heugenis vormt de rivier de Rhône een belangrijke waterweg voor de handel tussen het binnenland van Frankrijk en het Middellandse Zeegebied. Daarnaast is de rivier de Rhône een belangrijke waterleverancier voor het Middellandse Zeegebied.

Stroomverloop

De rivier de Rhône ontspringt in het Zwitserse kanton Wallis (Rhône gletsjer bij de Furkapas) op een hoogte van 1753 m en wordt vergezeld door de rivier de Saône in Lyon. Vanaf hier stroomt de Rhône definitief verder naar het zuiden. Hier begint de benedenloop, die goed bevaarbaar is. Op dit traject, omzoomd door vooraanstaande wijnbouwgebieden, wijnhellingen, monden achtereenvolgens de Saône, de Isère, de Drôme, de Ardèche, de Durance en de Gard, uit in de Rhône.

Voor de monding van de Durance ligt de stad Avignon. Voor Arles splitst de rivier zich in de Grand-Rhône en de Petit-Rhône, de grootste armen van de delta die de Rhône vanaf hier vormt. Dit gebied heet de Camargue.

De Rhône mondt uit in de Golfe du Lion, die deel uitmaakt van de Middellandse Zee.

Tegenwoordig organiseren reisbureaus boottochten tussen de verschillende steden op rondvaartboten of zelfs op hotelboten. Hierop kunt u van het schitterende uitzicht genieten.

Rivier de Durance

De Durance rivier is een zijrivier van de rivier de Rhône. Net als de rivier de Rhône heeft de Durance zijn bron in de Hautes-Alpes in de buurt van Briançon. De rivier stroomt zuid-west via Embrun, Sisteron, Manosque, Cavaillon en Avignon, waar de Durance rivier de Rhône vergezeld. De belangrijkste zijrivieren van de Durance zijn de rivieren: Ubaye, de Bléone en de Verdon.

De rivier stroomt door vier departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur: Hautes-Alpes (met de steden Briançon en Embrun), Alpes-de-Haute-Provence (met de steden Sisteron en Manosque), Vaucluse (met de steden Cavaillon en Avignon) en Bouches-du-Rhône.

Over de rivier de Durance werd het hout vervoerd dat als brandhout of voor de bouw van de koninklijke forten werd gebruikt. Dit prachtig stukje natuur is een ideale plek om te vissen, watersporten te beoefenen en om het traditionele Fêtes de Bateliers (schippersfeest) te vieren.

Rivier Verdon (Gorges du Verdon)

De Verdon is een zijrivier van de Durance in het zuiden van Frankrijk en stroomt door de Var en Alpes-de-Haute-Provence. Op een hoogte van 2400 meter onspringt de rivier bij Col d’Allos in het massief de Trois Evêchés. De rivier de Verdon heeft een lengte van 175 km en mondt bij Vinon-sur-Verdon, ten zuiden van Manosque uit in de Durance.

Tussen Castellane en de brug van Le Galetas loopt de rivier door een diepe kloof, de Gorges du Verdon. Dit kalkstenen ravijn, ook wel de ‘Grand Canyon van de Verdon’. Het natuurpark du Verdon is een zeer populair gebied bij toeristen, wandelaars en bergbeklimmers. U heeft er prachtig uitzicht op de meest spectaculaire landschappen.

Gorges du Verdon

Dit reusachtige dal is ontstaan doordat de Alpen omhoog rezen en is op sommige plaatsen wel 700 m diep. Vanaf de Corniche Sublime, die boven de linkeroever van de Verdon uitsteekt, heeft u een prachtig uitzicht over de rivier.

Hooggelegen plekken: een schitterende plek aan de voet van het dorpje Rougon, de kliffen en de branding, het meer van Saint-Croix, de Galetas, de lawinegang Samson, etc. Vanaf het dorpje La Palud kunt u de Grand Canyon van de Verdon verkennen door over de twee oevers te gaan. Met de auto duurt deze route 2 à 3 uur.

Sainte Croix

Het meer Sainte Croix, een kunstmatig stuwmeer in een mineralengroeve, is de ideale plek om rustig voort te dobberen. Op de beide oevers zijn allerlei soorten voorzieningen, waardoor ze de ideale plek zijn om met hele gezin te bezoeken.

Het kleinere meer Castillon met een watersportclub in Saint-Julien du Verdon en een andere watersportclub in Saint-André les Alpes is vooral geschikt om te zwemmen en voor het beoefenen van watersporten.

Rivier de Var

De rivier de Var ontspringt in de buurt van de Col de la Cayolle in de Alpes-Maritimes bij Estenc en stroomt 120 km lang richting de Middellandse Zee. De rivier mondt uit tussen Nice en Saint-Laurent-du-Var. Gek genoeg stroomt de rivier niet door het departement de Var, waar de rivier naar vernoemd is.

De voornaamste zijrivieren van de Var zijn de Cians (25 km), de Tinée (75 km) en de Vésubie (48 km) op de linkeroever en de Esteron (64 km) op de rechteroever. Kleinere zijriviertjes zijn onder andere de Tuébi (bij Guillaumes), de Coulomp (bij de brug van Gueydan), de Chalvagne (bij Entrevaux), de Roudoule (bij Puget-Théniers).

De Camargue

De Camargue heeft een oppervlakte van meer dan 930 km² en is de grootste rivier in West-Europa. Technisch gezien is het een delta met lagunes, afgesneden van de zee en omringd door met riet bedekte moerassen.

Het gebied is de thuisbasis van meer dan 400 vogel soorten en de habitat voor flamingo’s. In de moerassen leven veel insecten en kleine vogels. De Camargue staat ook bekend om de zwarte stieren en witte paarden.

Het natuurpark de Camargue is beschermd vanwege het fragiele ecosysteem en de biologische diversiteit. Het aanzien van de Camargue wordt mede bepaald door de invloed van het Mediterrane klimaat. In de zomer valt een gedeelte van het land droog en  de meren worden aanzienlijk kleiner.

Rivier de Ubaye

Deze rivier stroomt eerst 90 km lang over de bergpas tot aan het Serremeer en daarna over de vallei van Barcelonnette, de verbindingsweg tussen Piémont en het laagland van de Provence.

Dit gebied, dat in vroegere tijden tot het hertogdom Savoie behoorde, grenst aan Italië en was daarom een belangrijke legerplaats. Tegenwoordig zijn er nog enkele indrukwekkende vestingwerken over.

Rivier de Argens

De rivier de Argens stroomt door de Var en mondt uit bij Fréjus. Langs de rivier vindt u een rijkdom aan planten en pittoreske dorpjes waar bruggen, fonteinen en watervallen deel uitmaken van het landschap.

Het Saint-Cassien meer

Dit kunstmatige meer van 470 ha midden in het bergmassief Esterel, werd in 1966 aangelegd. Dit is een pittoresk plekje met steile hellingen, kleine kreken en toeristische voorzieningen, waar u kunt waterfietsen en windsurfen. Verder is hier een een interessant klein natuurreservaat. Vooral vissers komen naar dit gebied.