Fréjus (Var)

frejus-romeinse-ruines

Romeinse stad

Fréjus ligt in het Franse departement Var tussen het Massif des Maures en de Esterel en is vooral bekend om zijn strand. Het rijke historische en architecturale erfgoed van de stad is een van de belangrijkste in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur.

In de Romeinse oudheid bestond Fréjus (Forum Iulli) uit een haven, torens, arenás en een aquaduct. De stad was op een zandstenen rots gebouwd en keek uit over de vlakte van Argens. De bouwwerken zijn het bewijs van een belangrijke stad. Nu zijn de ruïnes van de oude stad te bezichtigen. De materialen van de bouwwerken zijn door de eeuwen heen gebruikt voor de bouw van steden in de Middeleeuwen.

Fréjus vormde een belangrijke economische en militaire positie in de Provincia Romana. Van hieruit trokken de Romeinen het binnenland in.

Bezienswaardigheden Fréjus

Amfitheater Fréjus

Het zwaar beschadigde ovaalvormige theater (iets kleiner dan de arena in Nîmes) bood plaats aan 10.000 toeschouwers. Het in de 2e eeuw gebouwde theater wordt tegenwoordig gebruikt voor optredens en stierengevechten. Middenin het amfitheater is een kruisvormige kuil voor decors of dieren.

De Romeinse omwalling

De wal loopt om een 40 hectare groot gebied heen waarop de stad Fréjus gebouwd is. De omwalling had drie poorten. Twee poorten: Porte des Gaules en Porte de Rome bestaan nog steeds.

Romeins theater ‘Philippe-Léotard

Een kleine arena waarvan alleen nog de steunmuren  van de gewelven bewaard zijn gebleven.

Bisschoppelijke paleis

Het paleis werd omstreeks 370 gebouwd. Het bisdom bestaat uit: het klooster, het huis van de domheer, de 11e-eeuwse kathedraal, de in de 5e eeuw gebouwde doopkapel en het bisschoppelijk paleis uit de 14e eeuw.

De doopkapel heeft de vorm van een achthoek. De roze zandstenen kathedraal staat op de plek waar vroeger de Merovingische kathedraal stond die in 950 met de grond gelijk werd gemaakt.

Aquaduct

Enkele pijlers en bogen van het aquaduct, dat ongeveer 40 km lang was, staan nog overeind. Het grootste deel van het water liep onder de grond.

Port-Fréjus

De boog Porte d’Orée hoorde waarschijnlijk bij de thermen in de haven.

Stranden van Fréjus

Het strand Fréjus-Plage strekt zich uit over een kilometer. Daarnaast is er het strand plage de l’Aviation hier bloeien in de zomer zeldzame zeelelies en lamsoor.

Onze aanrader

De Romeinse ruïnes zijn al wandelend te bezichtigen.

Markt in Fréjus

Elke woensdag en zaterdag is er in het historische stadscentrum markt. Op de zondag is er aan de bd. d’Alger en bd. de la République in Fréjus-Plage.

Meer over Fréjus

Reken op een paar uur om de Romeinse overblijfselen te bekijken.

Evenementenkalender

Les Nuits Auréliennes (juli)
La Fête du Raisin
Le Roc d’Azur
Noël à Fréjus
La Fête des Plantes
La Bravade
Les Nuits de Port-Fréjus
Le Salon de l’Auto
Festival International de l’Air
Le Festival du Court-métrage
Cheval d’Azur
Roc d’Azur

Musea in Fréjus

Musée Archéologique Municipal
Musée d’histoire locale
Musée des troupes de marine

Bezienswaardigheden

Amphitheater (arena’s)
Aqueduct
Kapel Cocteau
Porte des Gaules
Porte d’Orée
Théâtre romain

Meer weten

Fréjus Tourism Office

325, Rue Jean Jaurès
83600 Fréjus
Tel.: ++33 (0)4 94 51 83 83
www.frejus.fr

Op de kaart